Husdjur och coronaviruset: Kan ett husdjur sprida Covid-19?

Author picture Marte  - uppdaterad: 26/03/2020

Det nya coronaviruset / COVID-19 påverkar vårt dagliga liv på många sätt. Men vad betyder egentligen viruset för våra husdjur? Och vad betyder denna exceptionella situation för bokningar som görs via Pawshake?

Kan mitt husdjur bli sjukt av coronaviruset?

Det är nu klart att det nya coronaviruset är extremt smittsamt från person till person. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) finns det för närvarande dock inga bevis för att våra husdjur kan smittas.Det finns inga bevis för att husdjur kan sprida coronavirus. WHOs officiella råd är att vi kan fortsätta interagera med, och ta hand om, våra husdjur som vanligt, samtidigt som vi utövar engod hygien. 

Om du inte kan ta hand om ditt husdjur eftersom du är sjuk eller jobbar, kan en djurvakt hjälpa till.I vissa undantagsfall kan viruset hamna på ett husdjurs päls. Husdjuret blir inte sjukt och blir inte smittsamt på samma sätt som en sjuk människa. Det är dock viktigt att följa goda hygienåtgärder för att förhindra att viruset sprider sig.Personer om är smittade av coronaviruset rekommenderas att ha så lite direkt fysisk kontakt med sina husdjur som möjligt. 

Om du är i karantän i hemmet, är det bäst att ordna så att din hund rastas av någon annan.

Kan ett husdjur sprida coronavirus?

Det finns inga bevis för att husdjur kan sprida coronavirus. WHOs officiella råd är att vi kan fortsätta interagera med, och ta hand om, våra husdjur som vanligt, samtidigt som vi utövar engod hygien.

Om du inte kan ta hand om ditt husdjur eftersom du är sjuk eller jobbar, kan en djurvakt hjälpa till.I vissa undantagsfall kan viruset hamna på ett husdjurs päls. Husdjuret blir inte sjukt och blir inte smittsamt på samma sätt som en sjuk människa. Det är dock viktigt att följa goda hygienåtgärder för att förhindra att viruset sprider sig.

Personer om är smittade av coronaviruset rekommenderas att ha så lite direkt fysisk kontakt med sina husdjur som möjligt.

Min resa har ställts in. Kan jag avboka min bokning via Pawshake?

Pawshake erbjuder generösa avbokningsregler. I de flesta fall får du tillbaka hela beloppet, men var noga med att kolla vilken avbokningspolicysom gäller för just din bokning.

Om du avbokar en bokning får du oftast tillbaka 50% eller 100% av bokningsbeloppet, beroende på när avbokningen görs samt djurvaktens valda avbokningspolicy. Om du avbokar bokningen efter bokningsperiodens början, har du inte längre rätt till återbetalning. I de flesta fall kan du göra avbokningen själv.

Avbokningsreglerna kan skilja sig mellan djurvakter. Du hittar din djurvaktsavbokningspolicy under dennes profil.

Det finns två alternativ som djurvakten kan välja mellan:

  • Flexible avbokningspolicy: Full återbetalning om du avbokar senast kl 12:00 dagen innan tjänsten börjar. 50% återbetalning för avbokade dagar, om avbokning görs efter kl 12:00 dagen innan tjänsten börjar. Ingen återbetalning är möjlig om avbokningen görs på eller efter den dag då tjänsten ska börja.
  • Medium avbokningspolicy: Full återbetalning om husdjursägaren avbokar senast kl 12:00 sju dagar innan tjänsten börjar. 50% återbetalning för de avbokade dagarna vid avbokning efter kl 12:00 sju dagar innan tjänsten börjar.

Ingen återbetalning är möjlig om avbokningen görs på eller efter den dag då tjänsten ska börja

Jag vill planera en resa senare i år, men är inte säker på om den kommer bli av. Jag skulle ändå vilja ha allt ordnat för mitt husdjur i förväg. Vad ska jag göra?

Om du planerar en resa är det klokt att fundera på om du kommer behöva en djurvakt. Särskiltunder skolloven blir många djurvakter snabbt uppbokade. Om du väntar för länge med att bekräfta en bokning, finns risken att din djurvakt inte längre är tillgänglig när du ska resa. Utan en bekräftad bokning är du inte heller skyddad av bokningsgarantin (som skyddar dig mot sista-minuten avbokningar av djurvakten) Det är därför klokt att göra en formell bokning via webbplatsen så snart du vet datumen för din planerade resa. Då täcks du av Pawshake’s-garantin. 

Det är riskfritt att boka en djurvakt i förväg. En bokning med en djurvakt är bekräftad först när den har betalats via djurvaktens profil. Betalningen hålls av Pawshake och skickas till djurvakten först efter ett uppdrag genomförts framgångsrikt. Om din resa avbokas kan du därför avbryta din bokning.Som vi nämnde tidigare bör du dock notera djurvaktens avbokningspolicy.

Om din resa ställs in, se till att avboka din Pawshake-djurvakt i tid för att få tillbaka hela bokningsbeloppet.

Jag är en djurvakt. Ska jag acceptera nya bokningar?

Du kan fortsätta med dina bokningar som vanligt, men vi rekommenderar att du vidtar nödvändiga hygienåtgärder före och efter att du har tagit hand om ditt gästdjur. Tvätta händerna och skaka inte hand eller ha annan fysisk kontakt med dina kunder. Ett leende och ett hej räcker långt :-)

Kontrollera din avbokningspolicy så att den fortfarande passar dig. Du kan också ladda ner personligt marknadsföringsmaterial från din profil-sida. Just nu finns det särskilt behov av dagmatte- och promenadtjänster för djur vars ägare jobbar hemifrån och dygnspassning för djur vars ägare jobbar skift t ex. inom vården. 


Jag är sjuk och kommer att stanna hemma en tid framöver. Hur kan jag hålla mitt husdjur nöjt under denna tid?

Arbetar du hemifrån eller sitter i karantän i hemmet, är det ett utmärkt tillfälle för lite extra mental träning för din hund.

Hundar förbränner energi under en härlig promenad, men också genom atttänka, sniffa, spåra och leka. Göm till exempel några godisbitar runtom i huset, i en handduk eller i tomma toalettrullar. Du kan också köpa ett hundpussel från en onlineleverantör. Se till att din hund uppnår framgång ofta i sitt letande och framför allt har väldigt kul! Ibland tar det en stund för en hund att förstå en ny aktivitet, så bygg upp den gradvis och beröm din hund överflödigt när den hittar en godbit.

Om du inte vill eller kan gå på promenader kan du alltid boka en hundvakt som tar ut din hund regelbundet.

Vad mer ska jag tänkta på?

Eftersom situationen snabbt kan förändras är det en bra idé att ha en akutplan för om du blir sjuk eller inte kan vara hemma av annan anledning. Om du inte kan ta hand om ditt husdjur under en tid, se till att en familjemedlem, vän eller djurvakt kan ta över.

Tänk också på att de flesta resor just nu påverkas av avbokningar, ombokningar eller förseningar.

Jag har fler frågor. Var kan jag vända mig till?

Har du några frågor om din bokning, om Pawshake eller om coronavirus? Vår kundtjänst finns här för att hjälpa dig.